Viikinsaaren ympäriuinti

Viikinsaaren ympäriuinti on Suomen vanhin avovesiuintitapahtuma. Tapahtumassa uidaan Tampereen Pyhäjärvessä, noin 20 min laivamatkan päässä Tampereen keskustasta, sijaitsevan Viikinsaaren ympäri. Uintiapahtuma järjestettiin ensimäisen kerran vuonna 1919 ja vuonna 2018 tapahtuma uidaan 81. kerran. Saaren ympäriuinti on järjestetty aiemmin perinteiseti heinäkuun viimeisenä perjantaina. Nyt tapahtuma on siirretty samaan viikonloppuun Pirkan soudun kanssa (uinti heinäkuun viimeisen viikonlopun sunnuntaina). Uintitapahtumaan mennään Laukontorin rannasta lähtevällä laivalla.  Uintimatka saaren ympäri on noin 2100 m. Tapahtumaa varten on varattuna sauna, jonka yhteydessä on pukuhuone vaatteiden vaihtoa ja tavaroiden säilytystä varten. Uinnin jälkeen on mahdollisuus saunomiseen ja uintisuorituksen puintiin Viikinsaaren yhteissaunassa.  Saaren voi kiertää uimalla kelloa vastaan tai maisemista nauttien ja mukaan tarvitaan myös kannustajia.

Tapahtumassa on osallistunut enimmillään noin sata uimaria. Veden lämpötila on ollut uintien aikana heinäkuisen lämmin, enimmäkseen 18-20 asteen välillä. Uintiin voi osallistua myös märkäpuvulla ja räpylöillä. Uintitulokset julkaistaan erikseen märkäpukusarjan uimareille.

Ensimmäinen ympäriuinnin voittaja oli Kalle Latva (TY) ajalla 40.12. Eniten Viikinsaaren ympäriuinteja uinut uimari on Kalevi Salminen (TaTU), joka on kiertänyt Viikinsaaren yhteensä 51 kertaa. Kalle Varonen (TaTU) on voittanut uinnin 8 kertaa ja hänen nimissään on edelleen ympäriuinnin ennätysaika 23.08 vuodelta 1997. Naisten sarjan ennätystä pitää hallussaan Maria Albert (TaUS) ajalla 26.22.