Historia

UIntitekniikkaa vm 1913

UIntitekniikkaa vm 1913

 

Tampereen Työväen Uimareiden perustava kokous pidettiin 1.6.1919 Tampereen Työväentalon D-salissa. Seuran ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Väinö Vuorio. Vuoden 1919 aikana seuraan ehti liittyä 120 jäsentä. TaTU liittyi heti myös Työväen Urheiluliittoon (TUL).

Aluksi uintitoiminta keskittyi Palomäen uimalaitokseen, jota molemmat tamperelaiset uimaseurat, TaTU ja TaUS vuorovuosin isännöivät. Kesällä 1929 avattiin Tampereelle toinen uimala, Rauhaniemen kansankylpylä. Aluksi uimaseurat ylläpitivät uimaloita vuorovuosin, mutta 1960-luvulta lähtien TaTU on yksin kantanut vastuun Rauhaniemestä. Rauhaniemi on toiminut TaTU:n taloudellisena kivijalkana jo vuosikymmeniä, mutta sen merkitys seuralle on ollut ja on edelleen

Palomäen uimalan vihkiäiset v.1908

Palomäen uimalan vihkiäiset v.1908

myös paljon muuta kuin taloudellinen. Rauhaniemi on tarjonnut loistavat puitteet järjestää tapahtumia, uimakouluja, yhteisen ajanviettopaikan, kesätöitä ja paljon henkistä pääomaa koko seuralle ja lukuisille muille Rauhaniemen kävijöille.

Vuonna 1956 valmistui Pyynikille Suomen toinen uimahalli ja siitä lähtien ovat tamperalaiset uimarit harjoitelleet myös sisätiloissa. Uima-asu_vm37Pyynikin uimahallissa eli ”Pynsällä” oli legendaariset seuravuorot, jolloin koko halli oli seuran käytössä, keskiviikkoisin ja sunnuntaisin aina vuoteen 2007 saakka. Vuonna 2012 halli avattiin vuosien peruskorjauksen jäljiltä, mutta seurat eivät tällä hetkellä käytä sitä uintivalmennukseen.

Sittemmin vuonna 1978 valmistui toinen uimahalli Hervantaan melkein 30 metriä maan alle. Hervannassa myös TaTU:n uimarit ovat jo vuosia päässeet uimaan normaalia eksoottisimmissa olosuhteissa.

Kolmas uimahalli, Tampereen Uintikeskus, valmistui vuonna 1979 Kalevaan ja se on toiminut siitä asti selkeänä kilpauinnin keskuksena Tampereella. Kalevassa on isännöity myös lukuisia uinnin arvokilpailuja, muun muassa uinnin nuorten PM-kisat vuonna 2007 ja Euroopan nuorten olympiafestivaalit vuonna 2009. Vuonna 2013 aloitettiin Uintikeskuksen mittava peruskorjaus, jonka valmistuessa syksyllä 2014 tullaan Tampereella nauttimaan uinnista entistä paremmissa ja todella nykyaikaisissa olosuhteissa. Varsinkin kilpailujen järjestelyihin tullaan saamaan remontin myötä kansainvälisen huipputason tekniikkaa. Viimeisin Tampereen uimahalli valmistui Tesomalle vuonna 1998, mutta siellä ei ole ollut kilpauintitoimintaa.

Kilpauinnin historia on alkanut ihan TaTUn alkuajoista ja menestystä on tullut niin piirikunnallisella, kansallisella tasolla kuin myös kansainvälisellä tasolla. Seuramme uimari on ollut kerran jopa olympialaisissa, kun TaTU:n Kalle Varonen edusti Suomea uimalla vuonna 1996 Atlantan Olympialaisissa 100 m vapaauinnissa sekä 4×100 m vapaauintiviestissä. Seuramme lukuisat uimarit ovat vuosikymmenten saatossa edustaneet Suomea monissa arvokilpailuissa, mm. nuorten ja aikuisten PM- ja EM-uinneissa, EYOF-uinneissa sekä erilaisissa erityisuinnin arvokilpailuissa.

Uusi sivu TaTU:n historissa kääntyi, kun seuran virallinen nimi vaihtui 7.11.2013. Alkuperäinen Tampereen Työväen Uimarit ry jäi historiaan ja tilalle otettiin uusi, ytimekäs nimi TaTU Tampere ry. Toiminta jatkuu samalla hyvällä hengellä, mutta uudella nimellä, kohti uusia haasteita.

tatu_logo_teksti_13